צור קשר

צור קשר

checked

זהירות, אנמיה: התינוק שלך חייב ברזל ויש לכך סיבה

  • הברזל משמש כחומר גלם ליצירת המוגלובין, שהוא החלבון הנמצא בתאים האדומים ומעביר חמצן לרקמות השונות בגוף. כבר בזמן ההריון התינוק שלך צריך שתספקי לו ברזל ולכן נשים בהריון אמורות לצרוך פי שניים יותר ברזל, להן ולתינוק.
  • גם לאחר הלידה יש צורך מהותי בברזל לתינוק לטובת התפתחות תקינה של התינוק. בחודשים הראשונים לחייו ועד גיל שנתיים התינוק מתפתח במהירות.
  • עכשיו כשהבנו שהתינוק שלך חייב ברזל, נותר רק לוודא שהוא אכן יקבל את הברזל הנדרש להתפתחות שלו. רגע לפני שבוחרים תוסף ברזל לתינוק, בדקו היטב שתוספת הברזל שבחרתם אכן יעילה במניעת אנמיה ובעלת התוויה רפואית, כי מי כמוכם יודעים  שלתינוק שלכם מגיע הטוב ביותר.

אחד המרכיבים החשובים בשמירה על בריאותו של התינוק הוא אספקת ברזל סדירה. מחסור בברזל עלול להוביל לשורה של השלכות שליליות הנוגעות להתנהגותו ואופיו של התינוק בהווה ובעתיד. על פי המלצת משרד הבריאות, יש להעניק לתינוקות תוספת ברזל בין גיל 4 חודשים עד לשנה וחצי.

כיצד מסייע הברזל בהתפתחות התינוק?

הברזל משמש כחומר גלם ליצירת המוגלובין, שהוא החלבון הנמצא בתאים האדומים ומעביר חמצן לרקמות השונות בגוף. כבר בזמן ההריון התינוק שלך צריך שתספקי לו ברזל ולכן נשים בהריון אמורות לצרוך פי שניים יותר ברזל, להן ולתינוק.

ברזל: דרוש בזמן ההיריון אך גם אחרי הלידה

לא רק בבטן, גם לאחר הלידה יש צורך מהותי בברזל לתינוק לטובת התפתחות תקינה של התינוק. בחודשים הראשונים לחייו ועד גיל שנתיים התינוק מתפתח במהירות. אחד האיברים החשובים ביותר שמתפתחים בתקופה זו הוא המח, שדורש הרבה חמצן בשביל להתפתח ולתפקד כיאות. זאת כמובן בנוסף לשאר האברים הקטנטנים שצריכים הרבה חמצן כדי לגדול ולהתפתח יחד עם תינוקך.

התפתחות התינוק תלויה באספקת ברזל סדירה

התינוק נולד עם מאגרי ברזל שמספיקים לארבעה חודשים. בעקבות קצב הגדילה המואץ מאגרי הברזל מדלדלים באופן טבעי, מה שיכול לגרום לאנמיה, המשפיעה על התינוק באופן ישיר. עייפות, חולשה, נמנום, אי שקט והפחתת תיאבון הם רק חלק מהתסמינים. כמו כן מלבד ההשפעה המידיית, חוסר בברזל משפיע על התפתחות תינוקות בדרכים רבות, ויכול ליצור בעיות עתידיות.

מחסור בברזל לתינוק - השפעות לטווח הארוך

מלבד הסימפטומים הראשוניים, מחסור בברזל משפיע על התפתחות תינוקך בצורה עמוקה יותר, לטווח הארוך:

  • מוטורית -  התינוק שלך לומד יחד עם גופו כיצד להפעיל את הגפיים, לנוע ממקום למקום, להזיז חפצים ולאחוז בהם. המחסור בברזל עשוי לגרום לעייפות וירידה במוטיבציה של תינוקך להניע עצמו קדימה. כמו כן מחסור בברזל עשוי ליצור הפרעות גדילה ובעיות בשמיעה ובראייה.
  • קוגניטיבית - מחסור בברזל לתינוק עשוי לעכב את יצירת קשרי העצבים במוח המשפיעים על תהליך הלמידה, זאת ע"י הפחתת מספר תאי המוח וצמצום שכבת הבידוד העוטפת את התאים. התוצאה של מחסור בברזל עשויה להשפיע על האופן שבו התינוק מבין את המתרחש סביבו ומבין ומבצע הוראות. בעיות אלו יכולות ללוות את ילדך גם בבגרותו.
  • רגשית - חוסר בברזל משפיע גם על עולמו הרגשי של תינוקך, תינוקות ופעוטות הסובלים ממחסור בברזל נוטים להיות תלותיים, עייפים, הססנים וזהירים. כתוצאה מכך הם נוטים להיצמד יותר להוריהם, פחות נוטים לפתח קשרים חברתיים ויותר סגורים ומופנמים, לכן יכולותיהם החברתיות נפגעות.

מהו מינון הברזל המומלץ לתינוק וכיצד להשיגו?

נכון, למחסור בברזל תופעות לוואי והשפעות רבות על התפתחות תינוקך, אך אל דאגה אנחנו כאן כדי לטפל! כיצד תדעי לבחור את תוסף התזונה הטוב ביותר לתינוק שלך? בשוק קיימים שני סוגים עיקריים של טיפול בברזל:

  • תוספי תזונה המכילים ברזל למניעת אנמיה.
  • תרופות ברזל למניעת אנמיה.

 

מה ההבדל בין השניים?

ממבט ראשון אולי נראה כי אין הבדל בין השניים, אך תמיד חשוב לקרוא את האותיות הקטנות! תוספי תזונה אינם נדרשים להוכיח יעילות במחקרים קליניים, תהליך הייצור שלהם נעשה תחת פיקוח פחות מחמיר מאשר בייצור תרופה, המסתכם בבדיקת רעילות בלבד באגף המזון במשרד הבריאות.

לעומת זאת תרופת ברזל למניעת אנמיה עוברת מסלול אישור קפדני של משרד הבריאות ונדרשת להוכיח את יעילותה במניעת אנמיה במחקרים קליניים. בנוסף, חברת התרופות שמייצרת את התרופה מחויבת לעמודי בתהליכי יצור קפדניים במיוחד ולעמוד בתקנים מחמירים.

עכשיו כשהבנו שהתינוק שלך חייב ברזל, נותר רק לוודא שהוא אכן יקבל את הברזל הנדרש להתפתחות שלו. רגע לפני שבוחרים תוסף ברזל לתינוק, בדקו היטב שתוספת הברזל שבחרתם אכן יעילה במניעת אנמיה ובעלת התוויה רפואית, כי מי כמוכם יודעים  שלתינוק שלכם מגיע הטוב ביותר.

 

כתבות נוספות בנושא

קטגוריה : ברזל לתינוקות
אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל

אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל

תינוקות רבים סובלים מחוסר בברזל, גם אם תזונתם ומשקלם תקין, דבר שעשוי להשפיע על התפתחותם בעתיד. לכן, משרד הבריאות ממליץ על מתן טיפות ברזל באופן יומיומי ...

איך ברזל משפיע על המוח של התינוק?

איך ברזל משפיע על המוח של התינוק?

מגיל הלידה ועד גיל שלוש הגוף נמצא בתהליך התפתחות מואץ, שמשפיע על כל מערכות הגוף. אחד האיברים שעובר תהליך התפתחות מקיף במיוחד הוא המוח. מחקרים מצאו ...

איך רמת הברזל קשורה להפרעות קשב וריכוז?

איך רמת הברזל קשורה להפרעות קשב וריכוז?

עם השנים חלה עלייה במספר המאובחנים שסובלים מ-ADHD (הפרעות קשב וריכוז) ומסתבר שהסימנים לכך מתחילים כבר בינקות. אחד מהם הוא חוסר בברזל ואנמיה אצל ...

צריכת ברזל לתינוקות וחשיבותה להתפתחות

צריכת ברזל לתינוקות וחשיבותה להתפתחות

מרגע שתינוקות נולדים הם מתפתחים, קולטים ריחות, מראות, מגע ומחדדים את חושיהם. התינוקות סופגים כל מה שקורה מסביבם, רוכשים שפה, הרגלים, התנהגויות ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד